Hae tästä blogista

tiistai 26. tammikuuta 2010

"It is church, Jim, but not as we know it"

Niin uskomattomalta kuin se voikin tuntua, perinteinen länsimainen kirkkokulttuuri (isot kirkkorakennukset penkkeineen, lasimaalauksineen, outoihin kaapuihin pukeutuneine papistoineen, jne.) on pitkällä tähtäimellä jäämässä kauniiksi traditioksi, jota kristikunnan pieni vähemmistö harrastaa. Tämä johtuu siitä, että kristittyjen määrä länsimaissa on vähenemässä, kun taas kasvuvauhti muualla maailmassa on kiihtymässä. Näihin oloihin ei meille tyypillinen kirkkokeskeinen kristillisyys ole - länsimaisten lähetystyöntekijöiden hyvästä yrityksestä huolimatta - monestakaan syystä (mm. köyhyys ja/tai vainot) juurtunut.

Mitä tapahtuu sitten, kun kristinusko alkaa toden teolla levitä esimerkiksi satojen miljoonien muslimien keskuudessa? Luultavasti jotain samanlaista kuin Kiinassa, missä enemmistö uskovista kokoontuu jotenkin muuten kuin isolla joukolla pyhänä päivänä pyhässä rakennuksessa pyhän henkilön johtamana. Ja jos tällainen kristillisyys jatkaa leviämistään naapurimaihin kiinalaisten (ja monien muidenkin) toimesta, niin ei ole kovin todennäköistä, että Jerusalemin ja Pekingin välillä olevien kirkkorakennusten määrä tulee tulevaisuudessakaan olennaisesti lisääntymään.

4 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Osuva huomio! Tuntuu, että nykyään monet uskosta osattomat ihmiset näkevät tarkemmin noiden kulissien tyhjyyden kuin niiden sisällä olijat.

Kari K

tuomo-tp kirjoitti...

Aloitus tekstistä kiinnittyi huomioini tuohon: "Tämä johtuu siitä, että kristittyjen määrä länsimaissa on vähenemässä"

Olisiko kuitenkin tehtävä tarkennus, että nimikristittyjen määrä on länsimaissa vähenemässä, mutta todellisten Jeesukseen uskovien ei. Jos näin on, sekin olisi merkille pantavaa...onko näin, mäne ja tiijä!

tuomo-tp

Marko kirjoitti...

Tuomo:

Hyvä huomio! Tarkoitin tässä yhteydessä vähenemisellä sitä, että esim. Eurooppa muuttuu "pakanallisemmaksi" ja on siirtymässä jälkikristilliseen aikaan. Tämä pitää aivan varmasti sisällään ainakin nimikristittyjen vähenemisen.

Sen sijaan todellisten uskovien määrästä en oikein osaa sanoa, ainakaan täällä Suomessa. Mm. "Usko ja Suomi 2008" -tutkimus viittaa siihen, että edes uudestisyntyneiden määrässä ei ole tapahtunut mitään merkittävää nousua. Samoin esim. RV-lehti taisi juuri uutisoida, että helluntailaisten määrä ei ole kymmeneen vuoteen kasvanut.

Nuo ovat toki vain pieniä indikaattoreita ja Herra yksin tietää totuuden, mutta en kyllä olisi kovin tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen tai trendiin - paitsi ehkä sen osalta, että uskovien suhteellinen osuus kristityistä lienee kasvussa :-)

tuomo-tp kirjoitti...

On sitten niin tai näin, niin hyvää voi olla se, että ns. "harmaa alue" väistyy, siis ollakko vai eikä olla.

Ero vanhurskaan ja väärän välillä täytyy näkyä.