Hae tästä blogista

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Rangaistus

Aamulehden sunnuntainumerossa oli sivun mittainen juttu Jari Rankisesta, Sastamalan seurakunnan entisestä kappalaisesta, jonka tuomiokapituli on pidättänyt pappisvirasta kolmen kuukauden ajaksi. Tuona aikana Rankinen ei saa toimittaa jumalanpalvelusta, kastaa, jakaa ehtoollista, ottaa vastaan rippiä tai antaa sielunhoitoa. Omasta mielestään vain Raamattuun tiukasti nojautuvana hän on kuitenkin tarvittaessa valmis rikkomaan ripin vastaanotto- ja sielunhoitokieltoa, koska hänen mukaansa Raamattu sallii nämä myös tavallisille kristityille.

Arvostan Rankista kovin suoraselkäisenä miehenä. On myös selvää, että hänen tapaustaan ei ole hoidettu kovin fiksusti lähimmän esimiehen ja piispan taholta. Mutta johdonmukaisuudesta ei Jarikaan saa täysiä pisteitä - tai sitten hänen Uusi testamenttinsa poikkeaa muutamassa kohdassa omastani. Jarin tavoin en nimittäin ole löytänyt sieltä tekstiä, joka rajoittaisi sielunhoidon ja ripin vain papin tehtäviksi, mutta minun Raamatustani puuttuvat myös ne kohdat, joissa seurakunnan kokoontumisen johtaminen, kastaminen tai ehtoollisen jakaminen mainitaan kuuluvaksi vain papin tehtäviin.

Näistä eroista huolimatta toivotan siunausta Jarille!

1 kommentti :

Timo Koivisto kirjoitti...

Hyvä huomio. Se, mikä tekee tämän "tapaus Rankisen" ainakin itselleni hieman vaikeaksi on juuri tämä epäjohdonmukaisuus.

En itse näe luterilaista pappeusnäkemystä ylipäätään, oli se sitten mies- tai naispappeutta, raamatullisena. Tässä mielessä Rankisen & co kirkkotaistelu on jotakuinkin ajanhaaskausta omasta näkökulmastani. Kuitenkin näen hänet (ja heidät) tietynlaisena raamattu-uskollisena oppisitiona kirkossa, jolla on tervehdyttävä vastavaikutus kirkon nykykehityksen keskellä.

Kuulostaako ristiriitaiselta? No, näen syynä tähän "epäjohdonmukaisuuteen" yksinkertaisesti siinä, että useimmat kirkon päätöksistä (olivat ne sitten suuria teologisia tai poliittisia linjanvetoja tai pieniä muutoksia jossain suht kehällisissä asioissa), on tehty sekulaarin yhteiskunnan ja kulttuurin sekä yleistä mielipidettä sekä ohjailevan että seurailevan median painostuksesta.

Tässä mielessä Jari & co ovat "ennusmerkin miehiä", mutta pelkään heidän olevan sitä myös siinä mielessä, että monet niistä sanktioista ym. toimenpiteistä, jotka nyt kohtaavat heitä, tulevat kohtaamaan joitakuita, ehkä useitakin meistä muista, jotka haluamme pitää kiinni Raamatun tunnustuksesta. Tämä voi tulla eteen ihan yllättävällä maallisen elämän alueella (esim. työ, politiikka, koulutus, harrastukset yms.).

Siinäkin mielessä kannattaa seurata näitä prosesseja tarkkaan.