Hae tästä blogista

tiistai 8. marraskuuta 2011

Seurakunta 1.0 vai Kirkko 3.0?

Uuden uskonnollisen ohjelman hankkimisessa yhä useampi joutuu miettimään, kumpi on parempi, Seurakunta 1.0 vai Kirkko 3.0. Molempia on nimittäin vielä markkinoilla, vaikka jotkut Kirkon käyttäjät ovatkin laskeneet liikkeelle huhuja, että Seurakunta 1.0:n asentaminen ei enää ole mahdollista. Erilaisista nimistään huolimatta kyseessä on kaksi samaan alkuperäiskoodiin perustuvaa tuotetta - tosin Kirkkoa on paikka paikoin muutettu niin paljon, että yhtäläisyyksiä sen konservatiivisempaan edeltäjään on vaikea huomata.

Tuotteiden vertailussa ensimmäisenä kiinnittää huomiota se, että Kirkko on huomattavasti raskaampi ja vaatii selvästi enemmän resursseja pyöriäkseen. Lisäksi pitää olla asennettuna joku versio Kirkkorakennus-ohjelmasta, kun taas Seurakunta vaatii ainoastaan Koti-resurssin, joka yleensä löytyy kaikilta käyttäjiltä vakiona. Näennäisestä keveydestään huolimatta Seurakunta on osoittautunut melkein kaikissa testeissä huomattavasti tehokkaammaksi kuin Kirkko. Tämä johtuu pääasiassa sen kyvystä hyödyntää kaikkia ytimiä ja jakaa kuormaa tasaisesti kaikille säikeille. Kyseinen alkuperäiskoodin ominaisuus poistettiin aikoinaan Kirkosta, koska pelättiin moniajon kaatavan koko järjestelmän. Ohjelman rajoittaminen pyörimään vain yhdellä tai kahdella prosessorilla ja muutamalla säikeellä on kuitenkin osoittautunut aikamoiseksi vikatikiksi, sillä huonon suorituskyvyn lisäksi yhdenkin prosessorin vikaantuminen aiheuttaa helposti laajoja ongelmia koko järjestelmälle.

Suorituskykyerojen ohella käyttäjä huomaa nopeasti myös ohjelmien erilaiset kustomointifilosofiat. Seurakunta on avoimeen lähdekoodiin perustuva yhteisöllinen projekti ja sitä voi vapaasti muokata eri olosuhteisiin sopivaksi, kunhan pysyttelee alkuperäisen koodaajan kanssa tehdyn lisenssisopimuksen määrittelemissä puitteissa. Sen sijaan Kirkon muokkaus ja kustomointi on yksinomaan Kirkkokunta-nimisen kaupallisen yrityksen käsissä ja sen pitää mm. hyväksyä ja sertifioida jokainen ohjain erikseen. Tätä jäykkyyttä tosin osaltaan kompensoi se, että tuotetta kehitetään jatkuvasti käyttäjien enemmistön haluamaan suuntaan - jopa silloin kun tehdyt muutokset rikkovat räikeästi edellä mainittua lisenssisopimusta.

Monelle käyttäjälle ratkaiseva valintakriteeri on lopulta kuitenkin se, mihin ja miten ohjelmaa käytetään. Siinä missä Seurakunta 1.0 on selkeästi hyötykäyttöä varten, Kirkko 3.0:ssa korostuu viihdekäyttö, mikä vetoaa paremmin suuriin massoihin. Tämä ero näkyy myös käyttöliittymien suunnittelussa. Seurakunta on huomattavasti interaktiivisempi ja vaatii paljon käyttäjän omaa toimintaa, kun taas Kirkon käyttöliittymä on hiottu huippuunsa satunnaista käyttäjää varten: vain muutaman painikkeen painaminen on mahdollista ja automaattilaskutuskin on oletuksena päällä. (Mukana on nykyään myös "Poistu"-nappi, mikä on monen mielestä tervetullut uudistus aikaisempiin versioihin verrattuna.)

Jos ei osaa päättää, molempia voi tietysti kokeilla. Kummastakaan ei saa rahojaan takaisin, muttta kuulemma ainakin Seurakunnalle on luvattu ikuinen takuu.

Ei kommentteja :