Hae tästä blogista

torstai 17. kesäkuuta 2010

Maksimisuoritus ihanneolosuhteissa

Mitä tapahtuu, kun kaikki Suomen seurakunnat soveltavat parhaansa mukaan viimeisimpiä ja parhaimpia seurakunnan kasvu -ajattelun menetelmiä? Seurakunnat kasvavat melkein kaksinkertaisiksi, sillä tutkimusten mukaan nykyisenlaiset jumalanpalvelukset ja seurakuntien päätilaisuudet vetoavat huippuunsa tuunattuina noin 12 prosenttiin väestöstä (nykyisen 5-7 prosentin sijaan).

Näin siis silloin, kun seurakunnissa tehdään enemmän ja paremmin sitä samaa, mitä on tehty tähänkin asti. Kasvua voi kyllä tapahtua, mutta Jeesuksen seuraajilleen jättämä tehtävä ei tule suoritettua, kuten olemme jo vuosikymmenten saatossa nähneet. Mistä löytyisi niitä hengellisiä johtajia ja vaikuttajia, jotka ajattelevat myös loppuja 88 prosenttia - ja lähetyskäskyn täyttämiseksi uskaltavat poiketa perinteisistä tavoista pyörittää seurakuntaa?

2 kommenttia :

Markus kirjoitti...

"... tutkimusten mukaan nykyisenlaiset jumalanpalvelukset ja seurakuntien päätilaisuudet vetoavat huippuunsa tuunattuina noin 12 prosenttiin väestöstä (nykyisen 5-7 prosentin sijaan)."

Onko kyseessä Seurakunnan kasvu ry:n tekemä tutkimus?
Onko se saatavilla jossain?

Marko kirjoitti...

Seurakunnan kasvu ry:n tekemät tutkimukset ovat kyllä saatavilla "jostakin", mutta eivät muistaakseni netistä noin vain lataamalla. Kuvittelisin, että nuo tulokset eivät kuitenkaan ole heiltä. Luen aktiivisesti tämän alueen kirjallisuutta (kohta n. 20 vuoden ajan ja yleensä useita kirjoja vuodessa) ja jossain nuo lukemat ovat tulleet vastaan, mutta en muista, missä. Ne voivat olla eurooppalaisia lukuja tai sitten Pohjois-Amerikasta.

Riippumatta siitä, missä nuo tutkimukset tarkalleen ottaen on tehty, niin en ole varma, että tilanne täällä Suomessa olisi sen parempi. Kyllä meilläkin on ollut niitä tuunaajia esim. viimeisten 20+ vuoden aikana - ja tulee varmaan jatkossakin olemaan - mutta jostain syystä tulos ei ole sen kummempi. Kristillisen kirkon historian aikana suurimmat kasvuluvut onkin pääsääntöisesti nähty sellaisissa paikoissa ja olosuhteissa, jossa tällaisen tyylisiä jumalanpalveluksia ei ole edes ollut, tuunatuista versioista puhumattakaan...