Hae tästä blogista

keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Missä kaksi tai kolme...

Seurakunnan minimimääritelmäksi on usein tarjottu Jeesuksen lausetta "[s]illä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään" (Matt. 18:20). Kriittisempi Raamatun tutkija voisi toki todeta, että lause on hieman asiayhteydestään irti repäisty, mutta se sopii silti osaltaan myös seurakuntaa kuvaamaan. Jeesus on Pyhän Hengen kautta läsnä jokaisen hänen omansa elämässä eikä seurakunnan olemassaolo ole kiinni siitä, kuinka isossa rakennuksessa se kokoontuu, kuinka monta palkattua työntekijää sillä on, tai onko se lain edessä rekisteröitynyt yhdistykseksi tai kirkkokunnaksi. Lukumääräisesti pienikin ryhmä voi muodostaa seurakunnan.

Vaarana sen sijaan on, että ns. perinteisistä rakenteista ja malleista etäisyyttä ottavat henkilöt päätyvät vapauden huumassaan johonkin sellaiseen, joka on yhtä kaukana Raamatun mallista kuin se irvikuva, jota he alunperin pakenivat. Parhaimmillaan Jeesuksen sanat antavat luvan kokoontua hänen nimessään ilman turhaa byrokratiaa, mutta pahimmillaan ne tekevät seurakunnasta kulutustavaraa, jota vaihdetaan uuteen heti, kun se ei enää miellytä. Näin sama vanha McChurchianity on palannut takaisin, mutta vain uudessa kaavussa.

Raamatussa seurakunta ei kuitenkaan ole pikkuinen ryhmä, joka perustetaan ex tempore kahden parhaan kaverin kanssa silloin, kun on saanut tarpeekseen muista kristityistä. Seurakuntaelämä on perhe-elämän kaltaista yhteisöllistä elämää. Esimerkiksi Paavalin seurakunnille antamat ohjeet ovat hyvin yhteisöllisiä ja olettavat, että samat ihmiset pysyvät sitoutuneina toisiinsa silloinkin, kun sukset menevät ristiin - siksi Hengen hedelmääkin tarvitaan. Jos ongelmia tai vastoinkäymisiä tulee, niin ongelma ei ratkea sillä, että siteerataan Jeesusta ja siirrytään seuraavien kavereiden luo. Seurakuntaelämää ei aidoimmillaan ole sekään, että viettää rukoushetken yhdessä niiden uskovien kanssa, kenen seurassa kulloinkin sattuu liikkumaan.

"Missä kaksi tai kolme..." tekee käytännön seurakuntayhteyteen liittymisen helpoksi, mutta tekeekö se siitä eroamisen myös yhtä helpoksi?

Ei kommentteja :